Çanakçı, ‘Üretim planlı yapılmalı’
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, çiftçilerin sorunları ve beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu. Çanakçı, “Üretim planlı yapılmalı” dedi
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, yaptığı açıklamada “Tarım ülkesi olan yurdumuzda üreticilerimizin ve çiftçilerimizin sorunları bir türlü giderilemiyor. Sorunlar her yıl artarak devam ediyor. 2026 yılında yağmurların bol ve zamanında yağmasından dolayı vatandaşlarımız ve yetkililerimiz bol ürün bekleme moduna girdi. Beklentiler yükseldikçe enflasyonun ateşinin düşeceği hesapları yapılmaya başlandı” dedi.
‘SOĞANIN FİYATINI KİMSE TUTAMIYOR’
Çanakçı, “Fakat yaz sezonu geldi, ürünler pazarda ve tezgahlarda yerini alınca bazı ürünlerde hiç de öyle olmadığı görüldü. Pazarın ve marketlerin en ucuz ürünü olan soğanın fiyatını kimse tutamıyor. Sezon başında 30 TL olan yeni mahsul soğan, her hafta artarak 80 TL’ye dayandı. Halkımızda bir telaş başladı. Bunun sebebi ne? Bu artış nereden kaynaklanıyor? Neden önlem alınmıyor? Ortalık adeta yangın yerine döndü. Senelerdir söylüyoruz; çiftçimiz emeğinin karşılığını alamıyor. Ürettiği ürünleri maliyetinin altında satıyor ve zarar ediyor. Bunu yıllardır dile getiriyoruz. Son üç yıldır özellikle soğan ve patates üreticilerimiz büyük zarar etti. Mahsul tarlada kaldı, çürümeye terk edildi. Çiftçi küstürüldü, tarımdan soğutuldu. Kimse elinden tutmadı. Çiftçi de ‘Madem zarar edeceğim, ben de ekmiyorum.’ dedi ve üretimden gelen gücünü kullandı” dedi.
‘ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİDİR’
Başkan Çanakçı, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) köklü değişiklikler yapmalı, yeni bir yol haritası oluşturmalıdır. ‘İthal ederiz.’ anlayışıyla hareket edilmemeli, üreticiyi koruyacak çözümler üretilmelidir. Çiftçinin ürettiği ürüne alım garantisi verilmeli, üretici desteklenmelidir. 2025 yılında fındık üreticisi mağdur edildi. Domates, soğan ve patates tarlada kaldı. Çiftçi bir kez daha küstürüldü. Çiftçi ile yeniden barışmak zorundayız. Bunun için planlı üretim şarttır. Tarım ve Orman Bakanlığı acil bir eylem planı hazırlamalı, alım garantili üretim modeli hayata geçirilmeli ve ürünlerin alımı güvence altına alınmalıdır. Çiftçi ezdirilmemeli, market zincirlerinin baskısı altında bırakılmamalıdır. Şunu aklımızdan hiç çıkarmayalım; biz üretmezsek Türkiye sıkıntıya düşer” ifadelerini kullandı.